INGREDIENCE: 1. Lehčí: 800 g horkých brambor, 10 g soli, 30 g krupice, 210 g hrubé mouky, 1 vejce.
2. Tužší: 800 g horkých brambor, 10 g soli, 100g krupice, 250 g hrubé mouky, 1 vejce, na hrot nože prášku do pečiva.
POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, uvařené slijeme a za horka prolisujeme nebo rychleji zasypeme krupicí na pomoučněném vále válečkem rozmačkáme, až nezůstanou žádné kousky. Přidáme sůl, vejce, podle potřeby mouku a vypracujeme buď tužší, nebo volnější těsto.
Děláme z něho:
KNEDLÍKY Z HOUSKOU
Děláme-li, přidáme do těsta 100 g na kostičky krájené, na 30 g tuku usmažené housky nebo rohlíku. Kostičky do těsta dobře zapracujeme, uděláme menší kulaté knedlíky, které v osolené vodě vaříme cca 15 minut uvařené hned vidličkou natrhneme a polijeme máslem.
PLNĚNÉ KNEDLÍKY
Nemáme-li housku, vyválíme z těsta plát, nakrájíme na čtverečky, doprostřed dáme sekané uzené maso, slaninu nebo masitou nádivku. Knedlíky zakulatíme a vaříme cca 8 - 10 minut.
KROKETY
Do těsta přidáme 150 g krájeného uzeného masa nebo slaniny, usekanou zelenou petrželku a pepř, upravíme krokety, které pak balíme ve vejci nebo bílku, strouhané housce a smažíme na tuku.
SMAŽENKY
Těsto vyválíme na 1 ½ cm silnou placku, formičkou vykrajujeme kolečka, půlměsíčky nebo hvězdičky. Namočíme ve vejci a strouhance, v rozpáleném tuku usmažíme do růžova. Podáváme je jako obložení k hovězí nebo skopové pečeni nebo jako příkrm k zelenině. Uděláme-li z těsta malé mrkvičky a usmažíme, zastrčíme pak do širší strany snítku petržele a máme hezkou ozdobu mísy.
PÁRKY V TĚSTĚ
Z těsta vyválíme plát, rozdělíme ho na proužky silně jako prst. Malé párky nakrájíme na půlky, větší na čtvrtky, proužkem těsta je obalujeme, asi tak, jako když dělám trubičky. Povrch pomastíme a zapečeme v troubě. Nebo z těsta vykrajujeme obdélníčky, do každého pevně zatočíme kousek párku a válečky i po stranách dobře uzavřeme. Smažíme je v rozpáleném tuku.
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů |
|
Průměr: 2,99 | Hodnotilo: 1411 x | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA